Information för dig som är nyinflyttad

Hjärtligt välkommen till vår förening, vi hoppas att du ska trivas i din nya lägenhet. Här listar vi några saker som är bra för dig att känna till som nyinflyttad i Bostadsrättsföreningen Enköpingshus 8

Information från styrelsen

Information från styrelsen kommuniceras via hemsidan under aktuellt samt via lappar på anslagstavlorna i varje trappuppgång. Om du behöver komma i kontakt med styrelsen eller har några frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta oss här via hemsidan eller via epost direkt till en styrelsemedlem.

Tvättstugor

I våra tvättstugor har vi en bokningstavla där du som boende har en egen nyckel, tvättstugan kan bokas måndag till söndag i tre olika pass: 7:00-11:00 och 11:00-15:00 samt 15:00-19:00. För allas trevnad ber vi dig att vara noggrann med att passa tiden i tvättstugan, det är absolut förbjudet att lämna tvätt & tork rum låsta efter sin bokade tid. Följ tvättanvisningarna som finns uppsatta vid de olika maskinerna och kom ihåg att ta bort nyckellåset efter avslutad tvättid. När du har tvättat klart är det viktigt att städar ordentligt efter dig, nedan finner du en snabb checklista:

  • Alla maskiner ska vara avtorkade utvändigt samt uttorkade invändigt. Det får inte finnas några rester eller ludd kvar inne i trumman.
  • Filter ska vara rensade från ludd.
  • Torkskåp och torkrum ska torkas av/ur.
  • Alla golv och bänkar ska torkas och vara rena.
  • Lämna alla maskiner öppna, detta gäller även torkskåp och torktumlare för att förhindra kondens och dålig lukt.
Innan du lämnar tvättstugan - kontrollera att alla maskiner är rena och tömda på tvätt och förstås släcker du ljuset och låser dörrarna innan du går därifrån.

Sophantering och källsortering

Genom källsortering och återvinning utvinns användbar råvara och energi ur hushållets avfall. Detta ger stora miljövinster. Alla kan bidra till effektiv återvinning av material och energi genom att källsortera. Det mesta av ditt hushållsavfall går att återvinna eller återanvända.

I soprummen sorteras förutom hushålls- och matavfall även tidningar, kartong, glas, plast och metall. Var mycket noga med att endast lämna sådant som kärlen är avsedda för. Försök att komprimera ihop dina kartonger ordentligt så att kärlen inte blir fulla direkt. Grovsopor som till exempel möbler och elektronik etc. måste lämnas till Återbruket i Enköping.

För miljöns skull är det viktigt att alla i föreningen hjälps åt att sortera sopor. Dessutom minskar det föreningens kostnader för sophämtning.

Parkeringar och Garage

Bostadsrättsföreningen har 43 parkeringsplatser och 17 garage där separat kö gäller. Samtliga parkeringsplatser (utom en) har tillgång till elstolpar för kupé- och motorvärmare och är lokaliserade längst med de tre huskropparna, garagen är utspridda bland punkthusen.

För att ställa dig i kö för en parkeringsplats eller ett garage fyller du i formuläret för kölistan: https://www.brfenkopingshus8.se/web/stall-dig-i-ko/. När en parkeringsplats finns ledig återkommer styrelsens köansvarige till dig.

Andra parkeringsmöjligheter
Enköpings Hyresbostäder (EHB) erbjuder hyrbara parkeringsplats lokaliserade längst med huskropparna på Bergsgatan 62 till 78, på deras hemsida kan du se deras lediga parkeringsplatser. För att ansöka om en parkeringsplats registrerar du dig på deras hemsida. Notera dock att bostadsrättsföreningen inte har något med dessa parkeringsplatser att göra och kan därför ej svara på frågor om dessa platser.

TV-utbud

Vi har avtal med ComHem som levererar ett stort kanalutbud i alla våra lägenheter. I grundutbudet ingår ett antal kanaler, utöver grundutbudet får du själv välja 8 valfria kanaler som ingår i din föreningsavgift, dessa kanaler väljer du på ComHems hemsida, utöver detta kan du även teckna ett abonnemang ifall du vill utöka ditt kanalpaket. ComHem Erbjuder även internetuppkoppling och telefoni via FiberKoax ("tre hål i väggen"), läs mer om detta på ComHems hemsida.

Internetuppkoppling

Föreningens leverantör av bredband, IP-telefoni samt IP-TV heter Lidén Data och erbjuder hastigheter upp till 1000Mbit/s. Om du är osäkra på vilken hastighet som passar dig, fråga gärna deras kundtjänst. Mer information gällande aktuella priser och hastigheter hittar du på Lidén Datas hemsida.

Mät din hastighet med Bredbandskollen och kontakta Lidén Datas privatkundtjänst ifall du upplever problem eller inte får den utlovade hastigheten.

Andrahandsuthyrning

Med upplåtelse i andra hand anses att bostadsrättshavaren upplåter lägenheten till annan för självständigt brukande. Om bostadsrättshavaren tar ut hyra för upplåtelsen eller inte saknar betydelse för bedömningen. Likaså saknar det betydelse om den föreslagna hyresgästen är en närstående till bostadsrättshavaren.

Huvudregeln i bostadsrättslagen är att en bostadsrättshavare inte får upplåta sin lägenhet i andra hand utan föreningens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Att hyra ut sin lägenhet utan medgivande från föreningen är grund för uppsägning av din bostadsrätt. Även uthyrning efter att tidigare tillstånd löpt ut räknas som en otillåten andrahandsuthyrning.

När man vill hyra ut din lägenhet i andrahand ska en ansökan skickas till styrelsen. Det är nämligen styrelsen som lämnar tillstånd till andrahandsuthyrningen. Ett andrahandsutlåtande ges tillstånd för högst ett år i taget.


Felanmälan

När anses ett fel vara akut?

Exempel när ett problem är akut och som ska rapporteras till vår jour snarast möjligt:

  • Vatten - utströmmande vatten från till exempel en brusten vattenledning.
  • Avlopp - totalt stopp i lägenhetens alla avlopp och golvbrunnar.
  • El - brott på ledning eller helt strömlös lägenhet på grund av konstaterat strömavbrott fram till lägenhetens proppskåp/säkringsskåp (ej p.g.a. nätavbrott).

Om du läst ovan och anser att felet är av akut karaktär ska du kontakta vårt jourbolag:

Jour-anmälan OCAB kontakt:
Telefon 018/150 400 eller 0767–728787

OBS. Notera att du kan bli personligt betalningsskyldig om det är uppenbart att du kunde ha väntat till nästa vardag eller om felet innefattar ett område som enligt stadgarna inte är föreningens ansvarsområde.

När anses ett fel inte vara akut?

Exempel när ett problem inte är akut och ska inte jouranmälas:

  • Vatten - inget varmvatten, droppande kran, fuktinträngningar i lägenheter, trapphus eller källare.
  • Avlopp - vatten rinner långsamt eller stopp i enstaka avlopp i diskho, toalett, dusch eller handfat. Toalett finns att låna i anslutning till tvättstugorna i våra källare.
  • El - trasig säkring eller eluttag.
  • Värme - ingen värme i element

Är det fel inne i din lägenhet ansvarar du för det och får bekosta detta själv. Fel på gemensamma utrymmen bekostas av föreningen.

Serviceanmälan görs till valfri leverantör av service eller Fastighetsskötsel Enköpings AB:
Helgfria vardagar mellan kl.8.00 -16.00 på
Telefon 0171-260 25
Epost: fel@skotsel.se
Alternativt via detta formulär på deras hemsida.

803