För vem gäller reglerna?
Trivsel och ordningsreglerna gäller alla bostadsrättshavare och dess familje- medlemmar, gäster, inneboende samt hantverkare som utför arbete åt dig i din lägenhet. Reglerna gäller även hyresgäster som hyr din lägenhet i andra hand.
Balkonger
Montering av utanpåhängande blomlådor och parabolantenner på balkongen är förbjudet då det innebär en säkerhetsrisk. Vid bevattning av växter se till att vara vaksam och visa hänsyn om det finns risk att vatten eller jord hamnar hos grannen nedanför. Vad gäller skakning av mattor, lakan och kläder, ta hänsyn till balkonger och uteplatser under dig. Det finns piskställningar vid miljörummen på Bergsgatan 80 och 90 lämpade för piskning och skakning av mattor.
Uteplatser och innergård
Du som bor med uteplats ansvarar för att dina privata tillhörigheter placeras inom uteplatsens område, leksaker som använts på innergården samlas in efter avslutad lek. Övrig yta är föreningens och tillhör samtliga boende. Det är ej tillåtet att förvara privata ägodelar på innergården. Det är absolut förbjudet att införa eller använda motorfordon, inklusive MC och moped, på vår innergård.
Matning av fåglar från balkongen eller från gården är inte tillåten på grund av risken med råttor och möss som gillar att äta av det som faller till marken.
Hundar och katter som vistas på gården skall hållas kopplade eller under sådan uppsikt att andra ej störs. Rastning på gårdarna är förbjudet.
Grillning
Du får gärna grilla med kol/briketter i våra gemensamma grillar på gårdarna. Töm grillen på aska efter avslutad grillning. Grillning på balkong med elgrill är tillåtet så länge du inte stör dina grannar. Grillning med gasol och kolgrill är förbjudet på balkong och uteplats med anledning av brandsäkerhetsregler.
Rökning och starka dofter
Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen inomhus. Visa hänsyn till dina grannar om du eller dina gäster röker på balkongen/ uteplatsen, då röken sprider sig och kan störa. Att kasta fimpar från balkonger eller utanför entréer är absolut förbjudet. Det skräpar ner på grannens balkong/uteplats eller på föreningens gemensamma ytor och brandrisken ökar. Starka dofter som parfym och doftspray i allmänna utrymmen kan orsaka andningsbesvär för medlemmar med astma och allergi.
Post
Oönskad post får ej lämnas ovan eller intill postfacken. Du som inte önskar reklam kan fästa en diskret ”EJ REKLAM”-skylt på ditt postfack. Har du trots detta mottagit reklam, meddela detta till Svensk Direktreklam samt återvinn den oönskade reklamen i kärlet för tidningar i soprummet.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att inte störa omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn, som gäller i såväl i lägenheten som på gemensamma ytor, till exempel gård och trapphus. Alla måste visa respekt för sina grannar och det innebär till exempel att inte störa någons nattsömn.
Ljudmässig hänsyn gäller givetvis hela dygnet men är särskilt viktig att beakta mellan klockan 22.00–07.00. Självklart får alla spela musik, och när du bor i ett flerfamiljs- hus ingår det att du ibland hör grannarna, våra hus är byggda på 1950-talet och är lyhörda – men att uppfattas som störande är någonting helt annat. Ska du ha fest är det bättre att prata med dina grannar än att sätta upp lappar. Be grannarna att höra av sig om de känner sig störda. Om de knackar på eller ringer, sänk genast volymen.
Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fortsätter störningarna kan du kontakta styrelsen. Då är det viktigt att du skriver ner tid och datum för störningarna, och även hur du blev störd. En enstaka fest behöver inte tas upp med styrelsen, men om du känner att du blir störd vid upprepade tillfällen kan kontakt med styrelsen vara ett sätt att reda ut problemet.
Om du planerar att bygga och renovera bör bullriga arbeten som kan upplevas som störande, exempelvis borrning, läggas mellan 08:00-18:00 på vardagar och mellan 10:00-17:00 på helger. Är det ett varaktigt arbete, dvs. flera dagars störningar, förvarna gärna dina närmaste grannar.
Trappuppgångar
På grund av brandsäkerhetsregler får inte trappor och utrymmen utanför lägenheterna användas som förvaring av avfall eller privata ägodelar.
Cyklar, barnvagnar och rullatorer
Cyklar förvaras i cykelställ eller i cykelförråd i källarutrymmen. I varje trapphus finns ett utrymme innanför entrédörren avsett för placering av rullstolar, rullatorer och chassit (metallunderredet) till barnvagnar, resten av barnvagnen (insatsen) behöver plockas bort och förvaras i din egen lägenhet på grund av brandrisken.
Källargångar
Av brandskäl måste källargångarna hållas tomma. Föremål som lämnats där kan komma att bortforslas utan föregående varning och ersättning för bortforslade föremål utgår inte. Framgår det vem ägaren är kan föreningen komma att debitera kostnaden för bortforslingen samt företagsavgift på Återbruket.
Styrelsens tillstånd för att utföra en åtgärd i din lägenhet
Bostadsrättshavare får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd: Ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten och ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar som finns på Mitt Riksbyggen. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Ta genast kontakt med styrelsen om du upptäcker vattenskada i din lägenhet.
Andrahandsuthyrning
Med upplåtelse i andra hand anses att bostadsrättshavaren upplåter lägenheten till annan för självständigt brukande. Om bostadsrättshavaren tar ut hyra för upplåtelsen eller inte saknar betydelse för bedömningen. Likaså saknar det betydelse om den föreslagna hyresgästen är en närstående till bostadsrättshavaren.
Huvudregeln i bostadsrättslagen är att en bostadsrättshavare inte får upplåta sin lägenhet i andra hand utan styrelsens samtycke. Att hyra ut sin lägenhet utan medgivande från föreningen är grund för uppsägning av din bostadsrätt. Även uthyrning efter att tidigare tillstånd löpt ut räknas som en otillåten andrahands- uthyrning. När man vill hyra ut din lägenhet i andrahand ska en ansökan skickas till styrelsen. Det är styrelsen som lämnar tillstånd till andrahandsuthyrningen. Ett andrahandsutlåtande ges tillstånd för högst ett år i taget.
Miljörummen
Vafab hämtar allt avfall i vår förening. Alla lagkrav på fastighetsnära förpacknings- sortering uppfylls. Om något kärl är fullt, gå till det andra av föreningens två miljörum och kontrollera om det finns plats. Sortera alltid efter uppsatta skyltar, felsortering innebär förhöjda kostnader för alla medlemmar.
Visst avfall ska lämnas till Återbruket i Enköping. Detta ansvarar varje hushåll för på egen hand. Du kan köpa tjänsten från ett flertal företag i Enköping om du inte har möjlighet att transportera på egen hand. Om du är osäker på var du ska lämna ditt avfall så finns information på Vafabmiljös hemsida: Sorteringsguiden.
Tvättstugor, torkrum och mangelrum
I våra tvättstugor har vi en bokningstavla där du som boende har egen nyckel och nyckellås, tvättstugan kan bokas måndag till söndag i tre olika pass: 7:00-11:00 och 11:00-15:00 samt 15:00-21:00. För allas trevnad ber vi dig att vara noggrann med att passa tiden i tvättstugan, det är absolut förbjudet att lämna mangelrum och torkrum låsta efter din bokade tid. Följ tvättanvisningarna som finns uppsatta vid de olika maskinerna och kom ihåg att ta bort nyckellåset i bokningstavlan efter avslutad tvättid. När du har tvättat klart är det viktigt att städar noga efter dig, nedan finner du en checklista:
- Alla tvättmaskiner ska våttorkas utvändigt, invändigt och i tvättmedelsfacken. (Kontrollera att du får bort rester av tvättmedel även inne i trumman).
- Torkskåp och torktumlare ska våttorkas på utsidan och insidan. Filter ska vara rensade från ludd.
- Våttorka och plocka undan på alla bänkar och hyllor.
- Lämna alla maskiner öppna, detta gäller även torkskåp och torktumlare för att förhindra kondens och dålig lukt.
- Sopa eller dammsug golven i alla rum du har använt. Våttorka golven vid behov.
- Sopsortera förpackningar i rätt kärl. Om något kärl är fullt, töm på avsedd plats i miljörummen.
- Lås dörrar och häng nycklar på avsedd plats i tvättstugan.
Felanmälan:
Nycklar: Har du råkat låsa in en nyckel - kontakta i första hand någon i styrelsen, i andra hand Fastighetsskötsel.
Tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp: Felanmäl till styrelsen via mail eller SMS.
Slut på städmaterial: exempelvis rengöringsmedel, dammsugarpåsar eller disktrasor, skicka ett mail till styrelsen.
Övriga fel:
Exempel när ett problem är akut och som ska rapporteras till vår jour snarast möjligt:
- Vatten - utströmmande vatten från till exempel en brusten vattenledning
- Avlopp - totalt stopp i golvbrunnar eller uppträngande avloppsvatten från golvbrunnar.
- El - brott på ledning eller helt strömlöst (ej p.g.a. nätavbrott)
Om du läst ovan och anser att felet är av akut karaktär ska du kontakta vårt jourbolag:
Jour-anmälan OCAB: Telefon 018-150 400 eller 0767–728787
När anses ett fel inte vara av akut karaktär?
- Vatten - inget varmvatten, droppande kranar.
- Avlopp - vatten rinner långsamt, men ej stopp. Totalt stopp i tvätthoar.
- El - trasiga säkringar, fläktar eller eluttag.
- Värme - ingen värme i elementen.
Dessa fel anmäls till Fastighetsskötsel: Helgfria vardagar mellan kl.8.00 -16.00 på telefon 0171-260 25 eller epost: fel@skotsel.se